Oeteldonk

Oeteldonk werd bedacht en gesticht in 1882, door de Oeteldonksche Club, omdat eind 19e eeuw de bisschop het Carnavalsfeest in ‘s-Hertogenbosch wilde verbieden. Tijdens de Carnaval wordt de stad ‘s-Hertogenbosch (Den Bosch) omgedoopt tot het dorp Oeteldonk. Door het Carnaval middels een cultureel spel van de omgekeerde wereld op een ‘hoger niveau’ te brengen werd het Carnaval in ‘s-Hertogenbosch gered. Door deze tranformatie van stad naar dorp lopen we in Oeteldonk met een boerenkiel aan, destijds de klederdracht van de boeren in een dorp. Aan het hoofd van Oeteldonk staat de Peer (Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobbert), ook wel de burgervaojer (burgemeester) genoemd.

Er zijn veel hoofdrolspelers in het Carnaval van Oeteldonk. De belangrijkste zijn:
De Prins en z’n Adjudant (beide moeten van buiten ‘s-Hertogenbosch komen), samen met het Gevollug (11 studenten van het Delftse studentenkorps, dispuut Oeteldonk)
De Peer en zunne Kees, samen met de Geminteroad (zeg maar, de raad van 11)
Knillis (boer die op de markt staat)
Hendrien (die met schrikkeljaar op de markt staat naast Knillis, huishoudster van de Peer en wordt altijd gespeeld door een man.
De rood, wit, gele vlag: die zie je overal terug, zeker als das om je nek.
Daarnaast is er echt nog veel meer, zoals de bieze- en stokperdjes, Daantje Woenders, Driek, etc. Complete uitleg vind je op de site van de Oeteldonkse Club sinds 1882: www.oeteldonk.org

Wat gebeurt er op de dagen van de Carnaval? Officieel begint Carnaval op zondag. Dan komt de Prins met z’n Adjudant met de trein aan op Oeteldonk Centraal. Om klokslag 11.11 uur. Na de nodige toespraken gaat de hele stoet door het dorp richting markt. Iedereen die zin heeft om een act op te voeren mag er achteraan lopen. Je hoeft je hiervoor niet in te schrijven. Dit hele gebeuren noemen we de intocht. ‘s-middags (om een uur of 14-15) zijn er toespraken van de Peer en de Prins vanaf het bordes van het stadhuis. Daarna gaan de Prins en z’n Adjudant in een hoogwerker op de markt om ‘Knillis te onthullen’. Ze trekken dan het doek van het standbeeld van Knillis en dan is het Carnaval begonnen! Het is dan doorgaans overigens een uur of 15.30-16.00uur. Daarna loopt de markt leeg en gaat iedereen naar z’n favoriete plekje in het durp. Op maandag is de grote optocht en op dinsdag de kinderoptocht. Om 24.00 uur op dinsdag is de begrafenis van Knillis. De prins en z’n Adjudant gaan opnieuw in de hoogwerker en takelen Knillis van zijn sokkel af en leggen hem in z’n kist. Carnaval is dan ten einde, de kroegen sluiten en iedereen gaat naar huis.
Dit is natuurlijk maar een kleine greep van alles wat er dien dagen en de dagen ervoorafgaand gebeurt. Kijk voor het volledige programma op de site van de Oeteldonkse Club sinds 1882: www.oeteldonk.org